Victor Zota, coordonatorul naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că pe lista de aşteptare pentru rinichi se află peste 2.500 persoane, pentru ficat - 400, 30 pentru inimă şi 30 pentru pancreas.

"La transplantul renal este o foarte mare problemă. Sunt foarte multe persoane pe lista de aşteptare. Din nefericire, o foarte mare parte dintre ele nu mai sunt în situaţia biologică de a putea rezista unei proceduri de transplant", a spus Zota.

Potrivit acestuia, au fost înregistraţi în acest an 72 de donatori cadavru, cu 10 mai mulţi decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

"Avem anul acesta 72 de donatori cadavru înregistraţi, cam cu 10 mai mulţi decât erau anul trecut pe vremea asta. Anul trecut a fost un an foarte bun. Avem, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, promovată o nouă lege a transplantului care a trecut săptămâna trecută prin Camera Deputaţilor şi care reaşează activitatea de transplant din România pe nişte baze foarte solide. Vrem să remarcăm faptul că mai mult de jumătate dintre colegii noştri din ţară au început să fie plătiţi pentru munca de coordonare şi pentru munca de declarare a morţii cerebrale. Mai sunt câteva disfuncţionalităţi, dar eu zic că în scurt timp le vor rezolva şi pe acelea", a mai arătat coordonatorul naţional de transplant.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii a aprobat 5 posturi, care au fost scoase la concurs, trei s-au ocupat, iar două se vor ocupa, probabil, în luna iulie.

SURSA: Agerpres.ro