Aproximativ 1.000 de tineri protestează, luni la amiază, în faţa Guvernului Republicii Moldova, faţă de modul de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de duminică, dar şi faţă de victoria socialistului Igor Dodon.

Tinerii, în special studenţi, s-au mobilizat pe reţelele de socializare, în baza unui apel al Asociaţiei Obşteşti "Onoare, Demnitate şi Patrie" (ODIP). Ei au desfăşurat un drapel tricolor de 170 de metri şi au scandat lozinci anti-Dodon.

"Unu-doi/ Socialiştii la gunoi", "Anticipate!", Jos socialiştii!", "Jos trădătorii de ţară", "Ruşine!" au fost câteva dintre lozincile protestatarilor. 

Manifestanţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale cer invalidarea alegerilor şi organizarea unui nou tur de scrutin. Ei consideră că generaţia tânără nu poate fi reprezentată de preşedintele ales Igor Dodon. 

Liderul ODIP, Vlad Bileţchi, a dat asigurări că manifestaţia va fi paşnică şi că în spatele acesteia nu se află interese politice.

"Acest protest nu va deveni violent, va fi paşnic. Acest protest nu reprezintă o mişcare politică, nu ne transformăm în mişcare politică, nu revendică drepturi pentru nimeni. Revendicăm drepturile pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vrem organizarea turului trei, în cadrul căruia să avem parte de dreptate şi de egalitate. Să câştige cel mai corect şi cel mai onest dintre candidaţi, nu prin fraudă, nu prin mizeriile care s-au făcut aici, în Republica Moldova (...) Nu repetăm scenariul din 7 aprilie. Nu ne lăsăm manipulaţi, nu luăm pietre, nu distrugem clădiri, că nu clădirile sunt de vină. De vină sunt oamenii, cei care au fraudat, care au făcut-o intenţionat", a afirmat Bileţchi. 

Potrivit acestuia, lipsa buletinelor de vot la anumite secţii de votare din străinătate, cumpărarea voturilor, pierderea a 6.000 de buletine de vot care ar fi trebuit să ajungă la alegătorii din Portugalia, violenţele asupra observatorilor sunt câteva dintre neregulile din ziua alegerilor.

Organizatorii acţiunii anunţă că vor depune contestaţii la Comisia Electorală Centrală, la Curtea Constituţională faţă de rezultatul alegerilor. În acelaşi timp, ei vor înainta scrisori către ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Germaniei prin intermediul cărora vor cere să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Protestul este unul autorizat, el urmând să se desfăşoare până la ora 21.00.

AGERPRES