Zborul MH370 al Malaysia Airlines, dispărut în urmă cu peste doi ani de pe ecranele radarelor, s-a prăbuşit în ocean cu o viteză foarte mare, potrivit unui studiu publicat marţi şi care tinde să confirme ideea că avionul s-a prăbuşit în zona unde se desfăşoară căutările, informează AFP.

Avionul Boeing 777 al companiei aeriene malaeziene a dispărut la 8 martie 2014, cu 239 de persoane la bord, la scurt timp după ce a decolat din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, şi s-a scufundat în Oceanul Indian. Această dispariţie constituie unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile.

Operaţiuni de căutare conduse de Australia se concentrează asupra unei zone vaste de 120.000 de kilometri pătraţi, de trei ori cât suprafaţa Elveţiei.

Deocamdată, aceste căutări nu au dus la nimic concret şi unii experţi estimează că, dacă avionul era pilotat de cineva, el ar fi putut plana mult dincolo de zona de căutări.

Însă analizele aprofundate întreprinse de constructorul de avioane Boeing şi noile date ale Ministerului american al Apărării dau de înţeles că, indiferent de rolul pilotului sau al piloţilor, avionul s-a scufundat în apa oceanului cu o viteză extrem de mare, informează publicaţia The Australian.

Atunci când MH370 a ajuns la capătul rezervelor sale de carburant, el a încetinit înainte de a se scufunda la 35.000 de picioare adâncime (10.600 de metri), cu o viteză situată între 12.000 şi 20.000 de picioare pe minut, estimează Boeing în acest studiu.

Această prăbuşire brutală a fost confirmată de noile date analizate de Ministerul Apărării al Australiei, printre care semnalele emise automat de avion şi captate de satelit, a declarat şeful Biroului australian pentru siguranţa transporturilor, Greg Hood, potrivit The Australian.

Şeful agenţiei care coordonează căutările a adăugat că această informaţie confirmă ideea că MH370 's-a prăbuşit probabil în zona operaţiunilor de căutare de 120.000 de kilometri pătraţi', potrivit publicaţiei australiene.

Această zonă a fost fixată plecând de la ipoteza că la final avionul nu mai avea pe nimeni la comanda sa şi că a rămas fără combustibil.

Australia, Malaezia şi China — ţări din care erau originari majoritatea pasagerilor — au convenit să suspende căutările la finalul celor întreprinse în zona actuală, până când va apărea 'o informaţie nouă şi credibilă'.

Speculaţiile menite să explice această dispariţie se concentrează în principal pe o defecţiune mecanică sau structurală, o luare de ostatici sau un act terorist, însă până în prezent nimic nu a venit să confirme un scenariu sau altul.