Şeful Poliţiei Rutiere Braşov, Claudiu Tămîrjan, suspendat din funcţie, şi 11 subalterni au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, după ce ar fi acordat „protecţie“ unor oameni de afaceri şi funcţionari publici, prin nesancţionarea acestora, potrivit DNA. În schimbul „protecţiei“, Tămîrjan a cerut şi primit de la diverse persoane, între altele, lemne de foc pentru imobilul în care locuieşte, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice şi păstrăvi, susţin procurorii anticorupţie din Braşov.

Claudiu Tămîrjan va fi judecat, în stare de arest, pentru trafic de influenţă (cinci fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de acesta vor fi judecaţi, în libertate, 11 subalterni, toţi agenţi de poliţie în cadrul IPJ Braşov la data comiterii faptelor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, tot în libertate, Aurel Duicu, Ion Heltianu şi Dorin Iordăchescu, administratori ai unor societăţi comerciale la data comiterii faptelor, care sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Procurorii susţin că şeful Poliţiei Rutiere Braşov era sunat de oameni de afaceri şi funcţionari publici, pentru a interveni în timp real asupra subalternilor care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenţii la legislaţia rutieră.

„Ulterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu contacta agentul de poliţie din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmiţând un cod, pe care agenţii constatatori îl înţelegeau. La rândul său agentul de poliţie transmitea un mesaj în sensul că a înţeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliţie să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenţie, fiind aplicate sancţiuni minime sau pentru contravenţii de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenţiei agenţii constatatori începuseră să completeze procesul-verbal“, susţin procurorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov. Claudiu Tămârjan a fost arestat preventiv în 25 iunie. O zi mai târziu, el a fost suspendat din funcţie.