Rusia a recuperat o cutie neagră a bombardierului de tip Suhoi-24 doborât în noiembrie de Turcia la frontiera cu Siria şi vrea să analizeze datele împreună cu specialişti străini, a declarat marţi preşedintele Vladimir Putin, relatează AFP în pagina electronică.

"Vă cer să nu o deschideţi, pentru moment", i-a solicitat Putin ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu în timpul prezentării cutiei negre, potrivit agenţiilor ruse de ştiri, îndemnându-l să o deschidă "doar în prezenţa unor experţi străini".

Şoigu a declarat că teritoriul unde a căzut bombardierul rus a fost "eliberat" de către forţele speciale siriene, ceea ce le-a permis să descopere cutia neagră într-o zonă aflată anterior sub controlul rebelilor.

Putin a declarat că o analiză a cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei şi parametrilor poziţiei bombardierului în momentul în care a fost doborât de către forţele aeriene turce.

Bombardierul rus a fost doborât pe 24 noiembrie de către forţe aeriene turce în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, provocând între cele două ţări cea mai gravă criză din perioada Războiului Rece şi până în prezent.

Ankara afirmă că bombardierul a intrat în spaţiul său aerian şi a ignorat mai multe avertismente, în timp ce Moscova a denunţat o "provocare deliberată".

Putin a avertizat că descifrarea cutiei negre, indiferent ce conţine, nu va schimba atitudinea Rusiei şi nu-i va atenua furia faţă de Turcia, după această "lovitură mârşavă".

"Ceea ce vom afla (după descifrarea cutiei negre) nu ne va schimba atitudinea cu privire la ceea ce au făcut autorităţile turce", a declarat el.

"Obişnuiam să tratăm Turcia nu doar ca pe o prietenă, ci şi ca pe aliata noastră în lupta împotriva terorismului, iar nimeni nu se aştepta la această lovitură josnică, la această lovitură mârşavă în spate", a adăugat liderul de la Kremlin.