În cazul în care preţul petrolului se stabilizează la nivelul actual, economia celui mai mare exportator al lumii nu va creşte cu mai mult de 1% în 2015, a declarat ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov într-un interviu luni, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a scăzut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, la 79,05 dolari pe baril.

"Recesiunea va fi inevitabilă dacă situaţia se deteriorează. Dacă preţul petrolului scade sub 60 dolari, economia se va contracta", a spus ministrul rus.

O eventuală recesiune se va reflecta şi într-o schimbare de strategie privind politicile fiscale din Rusia, consideră Siluanov, care prognozează un deficit bugetar de 0,6% din PIB în 2015, faţă de un surplus de 0,1-0,3% din PIB estimat pentru acest an.

"Va trebui să avem o abordare mai strictă în privinţa bugetului şi să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru combatarea crizei. Strategia bugetară va fi revizuită, la fel şi priorităţile", a declarat ministrul.

Deşi nu exclude o cotaţie a petrolului de 60 dolari pe baril în 2015, Siluanov estimează că va fi o situaţie temporară, preţul petrolului urmând să fluctueze, cel mai probabil, între 80 şi 90 dolari pe baril.

Comentariile ministrului vin la o săptămână după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa se pregăteşte pentru posibilitatea ca preţul petrolului să scadă "catastrofic" în viitorul apropiat.

Creşterea economică a Rusiei a încetinit în iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind cea mai lentă după contracţia consemnată în 2009 din cauza crizei financiare înternaţionale.

Banca Rusiei, care în ultimele trei luni a făcut eforturi să încetinească deprecierea rublei, a avertizat recent că economia rusă ar putea stagana anul viitor, în contextul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice.

Mediafax