Tibetanii în exil din întreaga lume votează astăzi pentru a alege un nou premier, un guvern în exil cu sediul la Dharamsala, în nordul Indiei, şi un nou Parlament, relatează DPA online.

Guvernul tibetan în exil, care nu este recunoscut de nicio ţară, exercită o puternică influenţă în rândul celor aproximativ 85.000 de tibetani care trăiesc în întreaga lume, dar concentraţi în principal în India, Nepal şi Bhutan.

Cozi s-au format la nouă secţii de votare în Dharamsala, a declarat telefonic pentru DPA Tenzin Norbu, un oficial electoral de rang înalt.

Tibetanii din Statele Unite, Europa, Rusia, Africa de Sud, Japonia şi Australia votează, de asemenea, pentru a-şi alege un premier şi pe cei 45 de membri ai Parlamentului, a precizat Norbu.

Actualul şef al Guvernului tibetan, Lobsang Sangay, în vârstă de 47 de ani, care a studiat la Harvard, candidează împotriva lui Penpa Tsering, preşedintele Parlamentului tibetan în exil din 2006.

Rezultatele scrutinelor urmează să fie anunţate pe 27 aprilie.

Dalai Lama, care s-a retras în 2011 din funcţia de lider politic al tibetanilor în exil, nu are drept de vot, a precizat Norbu.

Sangay a preluat responsabilităţile politice, după ce a obţinut o victorie în primele alegeri, organizate în 2011.

Dalai Lama şi zeci de mii de tibetani trăiesc în exil după ce liderul spiritual a fost nevoit să fugă în India, în 1959, în urma eşecului unei revolte faţă de dominaţia chineză.

Mediafax