Poliţiştii din Călăraşi şi cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale au confiscat aproximativ 15.000 de euro şi au reţinut 12 persoane, faţă de alte patru fiind dispusă măsura controlului judiciar, fiind instituite măsuri asiguratorii de aproximativ 14.000.000 de lei, în urma a 43 de percheziţii făcute miercuri în Bucureşti şi în cinci judeţe din ţară, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare, cu prejudiciu de 14,5 milioane de euro.

Poliţiştii au făcut, miercuri dimineaţă, 43 de percheziţii în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 33.500 de lei şi 6.630 de euro.

De asemenea, poliţiştii au reţinut 12 persoane, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Călăraşi, urmând a fi prezentate la Tribunalul Călăraşi cu propunere de arestare preventivă. Faţă de alte patru persoane, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi folosit documentaţie falsă - facturi fiscale, documente de transport - utilizând societăţi comerciale de tip „fantomă” din afara statului român, respectiv din Bulgaria şi Cipru.

Aceştia ar fi livrat astfel fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat", prejudiciul total adus bugetului de stat fiind în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor fiind de 65.000.000 de lei.