Cei 14 membri ai Academiei infractorilor români reţinuţi vineri de DIICOT, care a destructurat această grupare de hoţi din magazine de lux, au fost arestaţi preventiv, de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

 
 

Procurorii DIICOT au reţinut, vineri, 14 persoane, în dosarul cunoscut sub numele de "Academia infractorilor români", ei dispunând ca alţi trei membri ai grupării să fie cercetaţi sub control judiciar.

Potrivit unor surse din cadrul structurii, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi faţă de liderul grupării, interlopul Adrian Botez, zis "Ţâţă", el fiind încarcerat în prezent, ca urmare a faptului că a fost condamnat la zece ani de închisoare.


Procurorii au dispus reţinerea a 14 membri ai grupării iar în cazul altor trei persoane anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar. Faţă de liderul reţelei — Adrian Botez — s-a pus în mişcare acţiunea penală, el fiind deja condamnat şi aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 52 de percheziţii pentru destructurarea acestei grupări de mare violenţă specializată în tâlhării şi furturi din magazine de lux din Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Olanda, Croaţia şi alte state.

Gruparea era organizată după reguli militare iar liderul Adrian Botez a înfiinţat Academia Infractorilor Români. El conducea reţeaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greşeală, însă ulterior a fost prins, având de executat o condamnare de 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra lui Mironescu.

Valoarea furturilor depăşeşte 10 milioane de euro iar spargerile nu durau mai mult de 60 de secunde.

"Începând cu anul 2013, DIICOT a monitorizat activitatea infracţională a unei grupări conduse de liderul Marian Adrian Botez, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de tâlhărie calificată şi furt calificat, pe tot teritoriul Uniunii Europene", a anunţat joi procurorul-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.

Gruparea era compusă din peste 100 de executanţi, toţi recrutaţi din judeţul Neamţ, care erau instruiţi, antrenaţi, controlaţi şi coordonaţi pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux, de bijuterii şi ceasuri.

În urma percheziţiilor s-au găsit foarte multe bijuterii şi ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile şi autoturisme, printre care şi un Rolls Royce. Potrivit procurorului-şef adjunct, ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe.