Distrugătorul USS Porter (DDG 78), care staţionează în mod permanent la baza navală Rota din Spania, va intra luni în apele Mării Negre pentru exerciţii de rutină, potrivit unui comunicat postat pe pagina web a Flotei a 6-a americană.

Navele americane operează în mod obişnuit în regiunea Mării Negre pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune, conform sursei citate.

Cu această ocazie, USS Porter va efectua vizite într-o serie de porturi la Marea Neagră şi va lua parte la exerciţii maritime bilaterale cu forţele maritime ale ţărilor partenere. Aceste exerciţii sunt parte a operaţiunii Atlantic Resolve, menită să consolideze securitatea maritimă şi stabilitatea, pregătirea şi capacitatea navală a ţărilor aliate şi partenere în cadrul NATO.

"În această regiune, relaţiile dintre ţările vecine sunt tensionate. Astfel de vizite, în general, nu contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor militare', a comentat duminică expertul rus Mihail Hodarionok pentru postul de televiziune al armatei ruse Zvezda. Dar, subliniază el în aceeaşi declaraţie, această vizită 'nu poate fi privită ca o provocare, deoarece totul decurge în conformitate cu legislaţia internaţională". Totuşi, mai spune acesta, navele marinei americane ar trebui să se abţină de la astfel de vizite în regiune, potrivit aceluiaşi post de televiziune rusesc.

În acelaşi timp, manevre navale Baltops-2016 se desfăşoară în perioada 3-19 iunie, sub egida NATO, în Marea Baltică, în apele teritoriale ale Estoniei, Finlandei, Suediei şi Poloniei. Aceste exerciţii se vor încheia în portul german Kiel, relatează agenţia de presă RIA în pagina sa electronică.

La aceste exerciţii iau parte 50 de nave din 18 state membre NATO şi partenere ale Alianţei, precum şi 60 de avioane, elicoptere şi drone. Efective de peste 4.500 de militari sunt implicate în respectivele manevre, ce au loc concomitent pe mare, pe uscat şi în aer.

AGERPRES