Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut ONU să plaseze Autoritatea Palestiniană sub "protecţia internaţională" a Naţiunilor Unite, în contextul deteriorării situaţiei în Fâşia Gaza, a anunţat duminică Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), citată de AFP.
   
Abbas a trimis o scrisoare coordonatorului ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, Robert Serry, adresată secretarului general Ban Ki-moon, cu scopul de a "plasa oficial statul Palestina sub regimul de protecţie internaţională a ONU", a precizat OEP.
   
El cere, de asemenea, înfiinţarea imediată a unei comisii de anchetă, potrivit unui comunicat.
   
"Conducerea palestiniană este hotărâtă să ia măsuri concrete pentru a face faţă situaţiei oribile din Fâşia Gaza", a subliniat Hanane Ashrawi, membră a Comitetului executiv al OLP.
   
Anterior, liderul palestinian a solicitat Elveţiei să reunească părţile contractante la Convenţia de la Geneva din 1949, pentru a le cere să sancţioneze Israelul în calitate de "putere ocupantă", responsabilă de securitatea civililor.
   
Accederea la rangul de "stat observator non-membru al ONU" a permis deja palestinienilor să semneze mai multe convenţii internaţionale, inclusiv Convenţiile de la Geneva. Ei îşi rezervă dreptul de a continua aderarea lor la alte convenţii şi tratate internaţionale.
   
Printre obligaţiile unei puteri ocupante, specificate în articolul 49 al Convenţiei, figurează interzicerea transferurilor forţate şi deportărilor în masă sau individuale, cea a modificării statutului funcţionarilor sau magistraţilor şi cea a distrugerii bunurilor mobile sau imobiliare, în afară de cazul când acest fapt este "absolut necesar prin operaţiunile militare".
   
Totodată, palestinienii intenţionează să sesizeze cu privire la acest dosar miniştrii de Externe ai Ligii Arabe, care urmează să se întâlnească luni, la Cairo.