Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, joi, pe fostul deputat Nati Meir la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de înşelarea a 35 de persoane, cărora le-a promis că le trimite la muncă în Israel, informează Mediafax.
 
Prin decizia de joi s-a dispus şi contopirea acestei pedepse cu cea primită de fostul deputat într-un alt dosar de înşelăciune, în care Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani pentru că a păcălit opt persoane, pe care a încercat să le plătească pentru anumite servicii cu bancnote specimen.
 
Totodată, a fost adăugat un spor de pedeapsă de un an, astfel încât el are de executat în final opt ani de închisoare. Judecătorii de la CAB au dedus din pedeapsa de opt ani perioada în care Nati Meir a fost arestat preventiv, între 1 august 2012 şi 24 februarie.

Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.
Totodată, potrivit deciziei instanţei, Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, atât pe perioada executării condamnării, cât şi timp de patru ani după ispăşirea pedepsei.

 
Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie - octombrie 2009, Nati Meir, "profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României", i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.
 
Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Pe 28 februarie, Nati Meir a mai fost condamat la patru ani de închisoare într-un dosar de corupţie. El a fost trimis în judecată de DNA în 30 mai 2010, fiind acuzat alături de fiul lui, Or Meir, de trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.