A izbucnit cel mai mare scandal financiar din istorie, la nivel global, care duce la suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Şi deja au început să apară şi primele efecte. Mii de oameni au ieşit în stradă la Reikyavik, pentru a-i cere demisia premierului Islandei, vizat de o anchetă jurnalistică fără precedent. „Dosarele Panama” se numeşte ancheta, care a scos la iveală peste 11 milioane de documente, ce dezvăluie conturile ascunse prin intermediul unor companii offshore de cei mai bogaţi şi mai puternici oameni ai planetei.

Fără să-i scoată vreo televiziune în stradă ca să apere interesele unui deţinut condamnat definitiv, zece mii de oameni au ieşit în faţa clădirii parlamentului islandez din Reykjavik ca să ceară demisia premierului. Oamenii au venit înarmaţi cu fluiere şi tobe.

Furia populară s-a declanşat după ce şeful executivului islandez a refuzat categoric să demisioneze din funcţie în ciuda dezvăluirilor făcute de presă.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei: „Cu siguranţă nu voi demisiona pentru că ceea ce am văzut este faptul că soţia mea şi-a plătit întotdeauna taxele. Am văzut, de asemenea, că ea a evitat orice conflict de interese prin faptul că nu a investit în companii islandeze atât timp cât eu sunt în politică. În sfârşit, am văzut că eu am fost dispus să pun interesele poporului islandez înainte de toate chiar dacă acest lucru este în dezavantajul familiei mele. ”

Din Dosarele Panama reiese că prim-ministrul a folosit serviciile Mossack Fonseca pentru a ascunde investiţii de milioane de dolari în băncile din Islanda prin companii conduse de soţia lui. Premierul islandez a fost abordat prima dată în martie de jurnaliştii suedezi care i-au luat un interviu pentru televiziunea naţională în legătură cu afacerile sale. Iritat de întrebări, premierul a întrerupt brusc interviul.