Un submarin nord-coreean a fost dat dispărut la începutul acestei săptămâni în timpul unor operaţiuni în largul coastei de est a Coreii de Nord, conform unor informaţii ale unor surse americane publicate sâmbătă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat pentru AFP că Seulul examinează aceste informaţii. La Washington, reprezentanţii Pentagonului au refuzat să comenteze.

Potrivit postului de televiziune CNN, care citează trei reponsabili americani sub acoperirea anonimatului, sateliţi, avioane şi nave ale SUA au observat vase ale marinei nord-coreene în operaţiuni de căutare a submarinului dispărut.

SUA nu ştiu dacă submarinul este în derivă sau s-a scufundat, însă responsabilii citaţi estimează că a acesta a suferit o avarie în timpul unui exerciţiu, a precizat CNN.

"Estimăm că s-a scufundat", a declarat un alt oficial american citat de USNI News, portal de informaţii al United States Naval Institute, asociaţie militară profesională din SUA.

Forţele armate ale Coreei de Nord dispun de circa 70 de submarine, din care majoritatea sunt submarine diesel învechite.

Deşi au capacităţi ofensive limitate, aceste submarine pot constitui totuşi un pericol pentru navele sud-coreene.

Agerpres