Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti efectuează, marţi dimineaţă, percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Prahova şi Bacău într-un dosar care vizează destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul creat bugetului de stat prin evaziune fiscală fiind de peste opt milioane de lei.

Potrivit unor comunicate de presă emise de PCA Ploieşti şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, în cauză este vorba despre cinci percheziţii care au loc la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti, Ploieşti şi Oneşti, la activităţi participând procurori şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Cercetările în acest dosar au fost demarate în urma sesizării Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, stabilindu-se că, prin intermediul a şapte societăţi comerciale, suspecţii au creat circuite comerciale fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Potrivit unor surse judiciare, firmele respective derulau activităţi în domeniul consultanţei IT.

'În baza facturilor fictive de achiziţii emise de firmele 'fantomă', administrate de către suspecţi, a fost dedus în mod nelegal TVA şi s-au sustras de la plata impozitului pe profit, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională fiind de 8.288.277 lei. De asemenea, sumele de bani ce au făcut obiectul acestui circuit financiar nelegal şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 33.099.445 lei', se arată în documentele citate.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Pentru recuperarea sumelor, va fi aplicat sechestru asigurător pe mai multe bunuri imobile, până la concurenţa prejudiciului creat.

Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al Serviciului de Operaţiuni Speciale Ploieşti, iar percheziţiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile 'Matei Basarab' din Ploieşti şi al poliţiştilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Ploieşti.

AGERPRES