O groapă comună înconjurată de mine, unde se găseau resturile a peste 120 de persoane asasinate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a fost descoperită în nordul Irakului, a anunţat sâmbătă un lider local, potrivit AFP.

Este a şasea groapă comună descoperită în apropiere de oraşul Sinjar de unde rebelii jihadişti au fost alungaţi la jumătatea lunii noiembrie, a explicat responsabilul local, Mahma Khalil.

Statul Islamic a preluat controlul asupra oraşului Sinjar în august 2014, lansând o campanie de masacre, răpiri şi violuri contra minorităţii yazidite care constituie majoritatea populaţiei sale.

Naţiunile Unite au descris acest atac ca o "tentativă de genocid".

Numeroase mine au fost amplasate în jurul sitului unde se află resturile a 123 de persoane, conform unor mărturii ale persoanelor care au asistat la execuţii, a adăugat Mahma Khalil.

Minele sunt frecvent utilizate de gruparea radicală sunnită, care a preluat controlul anul trecut asupra unor vaste regiuni din Irak. Ele reprezintă o ameninţare majoră chiar şi după retragerea jihadiştilor, împiedicând refugiaţii să revină la casele lor.

Corpurile aflate în groapa comună, situată la circa 10 kilometri vest de Sinjar, nu a fost încă exhumate, a precizat Mahma Khalil.

Într-o altă groapă comună descoperită în zonă s-ar afla corpurile a zeci de femei executate de Statul Islamic, a făcut cunoscut un lider local.

Forţele kurde, cu ajutorul coaliţiei aeriene conduse de Statele Unite, i-au alungat pe jihadişti din Sinjar la 13 noiembrie.

AGERPRES