Pentagonul a dezminţit luni afirmaţiile unor responsabili sirieni potrivit cărora Washingtonul construieşte două baze aeriene în nordul Siriei în cadrul ofensivei împotriva Statului Islamic (SI), relatează AFP.

"Nu construim şi nu ne servim de baze aeriene în Siria", a declarat jurnaliştilor un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, căpitanul Jeff Davis.

Responsabili militari şi ai serviciilor siriene de informaţii au afirmat în ultimele săptămâni că Statele Unite amenajează o bază aeriană la Rmeilane, în provincia Hassake (nord-est), noi informaţii sugerând existenţa unei baze în apropierea oraşului Kobane.

În toamnă, Statele Unite au anunţat public trimiterea unui mic contingent format din aproximativ 50 de membri ai forţelor sale speciale în nord-estul Siriei, pentru a sprijini pe teren bombardamentele aeriene desfăşurate împotriva jihadiştilor ultraradicali din SI.

"Faptul că avem efective acolo, că am efectuat livrări acolo şi că acestea trebuie să ajungă cu bine printr-un mijloc sau altul nu reprezintă un secret, însă nu vom face comentarii asupra acestor mijloace", a adăugat Jeff Davis.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie, a afirmat în ianuarie că pista de aterizare a aeroportului de la Rmeilane a fost lărgită şi că este "aproape gata" pentru a primi avioane americane de luptă.

Surse militare şi din cadrul serviciilor siriene de securitate au precizat că, în ianuarie, forţele americane au amenajat o bază aeriană militară în nord-estul Siriei, unde sunt cazaţi în special zeci de consilieri.

Washingtonul susţine în regiune eforturile Forţele democratice siriene, o alianţă a unor grupări armate dominată de miliţiile kurde, împotriva SI oferindu-le mai ales un sprijin aerian.

Agerpres