Rusia i-ar putea acorda azil liderului sirian Bashar al-Assad, dacă acesta va fi nevoit să îşi părăsească ţara, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu publicat marţi, relatează agenţia DPA în pagina electronică.

"A fost cu siguranţă mai dificil să-i acordăm azil în Rusia lui Snowden decât ar fi în cazul lui Assad", a declarat Putin pentru tabloidul german Bild, referindu-se la fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, care a primit azil în Rusia în 2013.

Putin a apreciat că este prea devreme pentru a stabili dacă Rusia va trebui să-l adăpostească pe Assad, a cărui ţară este devastată de un război civil de aproape cinci ani.

"Mai întâi, populaţia siriană trebuie să fie capabilă să voteze, apoi vom vedea dacă Assad va trebui să-şi părăsească ţara dacă pierde alegerile", a precizat preşedintele rus.

Putin a recunoscut că Assad "a făcut mult rău de-a lungul acestui conflict". Dar "conflictul nu ar fi luat aceste proporţii dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei - cu arme, bani şi luptători", a adăugat el.

Vladimir Putin a reiterat că Rusia îl susţine pe Assad, un vechi aliat al său, într-un efort de a evita scenariul unui stat eşuat ca în cazul Libiei.

"Nu vrem ca Siria să ajungă ca Irakul sau Libia", a spus Putin. "Priviţi la Egipt. Preşedintele Sisi trebuie lăudat pentru că a preluat responsabilitatea şi puterea într-o situaţie de urgenţă, pentru a stabiliza ţara", a adăugat el.

Întrebat despre acuzaţiile conform cărora forţele lui Assad bombardează cetăţeni sirieni, liderul rus a apreciat că "Assad nu luptă împotriva propriei populaţii, ci împotriva celor care participă la acţiuni armate contra Guvernului".

"Dacă populaţia civilă este de asemenea afectată, nu este vina lui Assad, ci în primul rând vina insurgenţilor şi a susţinătorilor lor străini", a subliniat acesta.

Totuşi, "asta nu înseamnă că totul este în regulă în Siria sau că Assad face totul corect", a menţionat preşedintele rus.