Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora locală 1,16, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului /INFP/.

Seismul a avut loc la o adâncime de 124 de kilometri, iar localităţile cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (39 kilometri), Vălenii De Munte (49 kilometri), Târgu Secuiesc (54 kilometri), Râmnicu Sărat (54 kilometri) şi Săcele (56 kilometri), potrivit Agerpres.

În luna decembrie, în zona seismică Vrancea s-au înregistrat 8 cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 2,5 şi 3,4 grade pe scara Richter.

De la începutul anului 2015, în România s-au mai produs 15 cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter, cel mai important fiind seismul de 4,9 grade pe scara Richter, care a avut loc în judeţul Buzău, pe data de 29 martie.

Cea mai puternică mişcarea tectonică din România din ultimii ani a fost în 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs în judeţul Vrancea un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 5,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 39 de kilometri. Seismul a avut intensitatea epicentrală VI şi a fost resimţit şi la Bucureşti. Cutremurul a fost urmat de două replici, de 2,8 grade pe scara Richter, respectiv de 3,1 grade, ambele la mică adâncime.