Coreea de Nord a piratat peste 140.000 de calculatoare ale unor corporaţii şi agenţii guvernamentale sud-coreene şi a plantat viruşi având drept scop comiterea unui atac cibernetic masiv care a fost însă dejucat, informează agenţia Yonhap, citând surse din cadrul poliţiei, relatează Reuters.

Adresa de internet este identică cu cea utilizată în atacul cibernetic din 2013 împotriva unor bănci şi posturi de radio sud-coreene care au blocat sistemele informatice ale acestora timp de peste o săptămână. Coreea de Sud a acuzat Phenianul pentru atacul din 2013.

Unitatea de investigaţii a poliţiei sud-coreene privind atacurile cibernetice a descoperit atacul şi a lucrat cu companiile şi agenţiile afectate pentru a neutraliza viruşii şi pentru a împiedica utilizarea acestora într-un atac cibernetic la scară largă, precizează Yonhap.

Coreea de Sud se află în stare de alertă sporită în faţa ameninţării atacurilor cibernetice venite din partea Coreii de Nord după ce Phenianul a efectuat un test nuclear în ianuarie şi a lansat rachete cu rază lungă de acţiune luna trecută care au condus la noi sancţiuni împotriva sa din partea ONU.

Statele Unite ale Americii au acuzat Coreea de Nord că s-ar afla în spatele unui atac similar împotriva Sony Pictures în 2014, în urma căruia studioul a fost nevoit să anuleze lansarea unei comedii ce avea ca subiect asasinarea fictivă a liderului nord-coreean Kim Jong Un.

AGERPRES