Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Decizia a fost luată prin vot, în şedinţa CNATDCU. Potrivit reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi decizie excesivă şi neadaptată.

„Doar 20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Nu este vorba despre însuşirea operelor altuia. O lucrare poate fi calificată ca plagiat când calitativ sau cantitativ autorul şi-a însuşit ideile altora fără a cita, de natură să afecteze esenţa tezei. S-a reţinut că în teza doamnei Kovesi nu este vorba nici de partea de contribuţie personală care să fi fost plagiată sau pagini întregi. Sunt chestiuni de mică importanţă sau lucruri care au intrat deja în limbajul comun. Retragerea titlului este excesivă. Propunem ministrului menţinerea titlului de doctor”, a spus Mircea Pop, profesor universitar la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj.

La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului şef al DNA. Comisia de experţi a fost alcătuită din trei persoane. Raportul a fost prezentat pentru decizia finală Consiliului general al CNATDCU.

Potrivit vicepreşedintelui CNATDCU, Mircea Bob, decizia a fost luată cu 35 de voturi ''pentru'' şi o abţinere.