SUA au cerut Greciei să interzică Rusiei să mai folosească spaţiul său aerian pentru zboruri de aprovizionare în Siria, a declarat luni un oficial grec, după ce Washingtonul a transmis Moscovei că este îngrijorat de informaţiile privind un angajament militar rus în Siria, relatează Reuter

Ministerul grec de Externe a precizat că solicitarea este în curs de examinare. Anterior, agenţia rusă de presă RIA Novosti informa că Grecia a respins cererea SUA, citând o sursă diplomatică ce afirma că Rusia vrea să obţină permisiunea de a continua zborurile până la 24 septembrie.

Rusia, care are o bază navală în portul sirian Tartous, a trimis avioane în mod regulat în Latakia, pe care le-a folosit de asemenea pentru a-şi repatria cetăţenii care au vrut să părăsească Siria.

Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov sâmbătă că, dacă asemenea informaţii sunt exacte, aceste acţiuni ar putea provoca o escaladare a conflictului şi o confruntare cu alianţa condusă de SUA care bombardează gruparea Stat Islamic în Siria.

Lavrov i-a spus lui Kerry că este prematur să vorbească despre participarea Rusiei la operaţiuni militare în Siria, a declarat luni pentru RIA Novosti o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Lavrov a confirmat că Rusia întotdeauna a furnizat echipament militar Siriei, afirmând că Moscova "nu a ascuns niciodată faptul că livrează echipament militar autorităţilor siriene, cu scopul combaterii terorismului".

Rusia este un aliat important al preşedintelui Bashar al-Assad în războiul care a rupt Siria în teritorii controlate de diferite grupări armate rivale, inclusiv gruparea Stat Islamic, în timp ce Guvernul controlează mare parte din vestul ţării.

Un oficial american a declarat sâmbătă pentru Reuters că autorităţile americane au detectat "paşi pregătitori îngrijorători", inclusiv transportul de unităţi de cazare prefabricate pentru sute de persoane pe un aerodrom sirian, ceea ce ar putea însemna că Rusia se pregăteşte să trimită unităţi militare acolo.

Ziarul libanez As-Safir a relatat luni că experţi militari ruşi, care au sosit în Siria în urmă cu câteva săptămâni, au inspectat baze aeriene şi au început extinderea unor piste, în special în nord.

Potrivit publicaţiei, nicio decizie nu a fost luată privind "natura armelor pe care Damascul le-ar putea primi, deşi sirienii au cerut peste 20 de elicoptere de atac ruseşti de tip Mi-28".

Mediafax