Noua Strategie de securitate naţională a Ucrainei până în 2020 este îndreptată spre o confruntare pe termen lung cu Rusia, a declarat, marţi, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, informează agenţiile de presă ruse TASS şi Interfax.

Secretarul Consiliului de Securitate rus a ţinut să precizeze că 'într-una una dintre prevederile Strategiei, Rusia este declarată agresor şi principala ameninţare externă la adresa Ucrainei', iar în alta 'este proclamată o deviere de la caracterul multivectorial al politicii şi singurul partener strategic este Washingtonul'.

'Documentul trasează sarcina de renunţare la un statut în afara blocurilor politice, de trecere a forţelor armate şi industriei militare la standarde NATO. Este subliniat scopul educării tineretului ucrainean în spiritul urii faţă de Rusia', potrivit lui Patruşev.

În opinia sa, această strategie este îndreptată spre o militarizare a Ucrainei şi escaladarea conflictului din sud-estul acestei ţări. 'Este evident că documentul  serveşte drept bază pentru desfăşurarea în continuare a politicii de militarizare, nu ţine cont de necesităţile şi aspiraţiile populaţiei ucrainene, oferă SUA şi NATO posibilitatea de a utiliza baza de resurse a Ucrainei şi provoacă o escaladare a conflictului din sud-estul ţării', a spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a promulgat în luna mai noua strategie de securitate naţională a statului, document ale cărui principale obiective vizează aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) şi crearea condiţiilor optime pentru alăturarea ţării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Agerpres