O uzină de armament controlată de rebeli ruşi în apropiere de fieful separatist din Doneţk (estul Ucrainei), a sărit în aer sâmbătă dimineaţă, la câteva ore după semnarea unui memorandum între rebeli şi guvernul ucrainean, au relatat jurnalişti AFP, potrivit Agerpres. La uzină, situată în nord-vestul oraşului, s-au auzit primele explozii în jurul orei locale 09.45, potrivit martorilor. La 11.30, o nouă serie de explozii, în număr de trei, a produs un imens fum alb.

Originea exploziilor nu a putut fi cunoscută imediat. Clădirea, o veche uzină de armament din perioada sovietică, este situată în sectorul controlat de rebeli, la circa 12 kilometri de aeroportul din Doneţk, aflat sub controlul armatei ucrainene.

Exploziile survin după încheierea, în timpul nopţii, a unui memorandum între guvernul ucrainean, Rusia, rebelii proruşi şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în scopul consolidării armistiţiului încheiat la 5 septembrie. Memorandumul prevede crearea unei zone-tampon de 30 de kilometri de o parte şi de alta a liniei de front.

Nu este exclus, ca exploziile să fi fost cauzate de un accident, în ciuda existenţei unei stări de conflict în zonă.