Aflată, teoretic, în retragere pe aproape toate fronturile, gruparea Statul Islamic a recucerit duminică oraşul Palmira, în ciuda sprijinului aerian din partea armatei ruse, informează agenţiile internaţionale de presă, care citează surse militare siriene, cât şi ale grupării jihadiste.

Autorităţile siriene au confirmat, prin intermediul mass media de stat, că armata a pierdut controlul asupra oraşului. Cucerirea Palmirei are loc în ciuda bombardamentelor intense şi ale întăririlor trimise de armata siriană şi"scoate în evidenţă limitele susţinerii Rusiei, o susţinere care a întors situaţia în favoarea preşedintelui Bashar al-Assad, se arată într-un comentariu al agenţiei Reuters.

"Armata face acum toate eforturile pentru ca teroriştii să nu poată rămâne prea mult timp în Palmyra", a declarat guvernatorul provinciei Homs, Talal Barazi, la câteva ore după ce Statul Islamic a anunţat că deţine controlul asupra oraşului.

Barazi a mai spus că militanţii au adus întăriri din Raqqa, capitala lor de facto, şi din provincia Deir Zor, din zona estică a ţării, lângă frontiera cu Irakul.

"Armata siriană şi-a mobilizat resursele pentru a-i învinge pe insurgenţi în fieful lor din Alep, iar pierderea Palmirei reprezintă este o răsturnare de forţe după ce în martie forţele guvernamentale, cu sprijin rusesc, au cucerit oraşul şi au jurat să îl apere", mai indică sursa citată.