Franţa va participa „în caz de necesitate la o acţiune militară aeriană“ în Irak, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, afirmând că acţiunea Parisului nu va urma acelaşi model în Siria.

„În Irak, Guvernul şi minorităţile au făcut apel la ajutor: noi vom răspunde prin livrarea de materiale militare şi prin ajutor umanitar“ şi „vom participa în caz de necesitate la o acţiune militară aeriană“, a declarat Laurent Fabius într-un discurs pentru Institutul de studii politice de la Paris.

Franţa a declarat deja că este pregătită să participe la o eventuală operaţiune militară condusă de Statele Unite în regiune împotriva Statului Islamic, dar este prima dată când un membru al Guvernului vobeşte despre un angajament aerian.

„O mobilizare internaţională este necesară pentru a răspunde acestui pericol transnaţional care poate atinge teritoriul nostru. Mai multe sute de francezi islamişti sunt prezenţi în Irak şi Siria“, a adăugat Fabius.

Franţa trebuie să acţioneze în Irak şi în Siria, a explicat ministrul francez.

În prezent, Washingtonul este pe cale să formeze o coaliţie internaţională pentru a interveni militar împotriva Statului Islamic, prezent în Irak şi Siria.

Potrivit unei surse diplomatice, ceea ce împiedică Franţa să intervină militar în Siria este absenţa legalităţii internaţionale în vederea unei astfel de acţiuni. În cazul Irakului, o operaţiune ar interveni la cererea acestei ţări şi ar putea să se sprijine pe articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite privind legitima apărare, a explicat aceeaşi sursă.