Un număr de 60 de regiuni din Franţa au primit vineri restricţii privind utilizarea resurselor de apă, din cauza secetei create de temperaturile ridicate şi de lipsa ploilor din ultimele săptămâni, informează publicaţia locală Le Point, potrivit Mediafax.
Cele 60 de departamente care au primit restricţionări referitoare la utilizarea resurselor de apă se află în centrul, vestul şi sud-vestul Franţei.
 
Toate departamentele regiunilor Pays de la Loire, Poitou-Charentes, Aquitaine, Centre, Burgundia, Auvergne şi o parte din regiunea Rhone-Alpes nu vor mai avea acces la capacitatea totală a resurselor de apă, potrivit Ministerului Mediului.
De asemenea, restricţiile au fost aplicate numeroaselor bazine de apă ale versanţilor (apă de surprafaţă, nu pânze freatice), afectate de secetă în grade de severitate diferite.
 
În regiunea Rhone-Alpes, cel mai afectat departament este Ardeche, unde mai multe bazine ale versanţilor din nordul departamentului au fost încadrate în stare de criză de către prefectură care a interzis extragerea cantităţilor de apă de către agricultori, în special, doar dacă resursele de apă nu sunt întrebuinţate în caz de urgenţă - alimentarea serelor agricole şi a animalelor.
 
Restricţiile au fost instituite şi din cauza riscurilor crescute de incendii în unele regiuni Rhone-Alpes, Burgundia şi Aquitaine. Departamentul Landes, bogat în păduri, a fost deja încadrat în categoria a doua de risc (din trei) în ceea ce priveşte izbucnirea incendiilor de pădure.