Instanţa supremă a redus la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile şi conturile primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, joi, contestaţia formulată de Andrei Chiliman în 23 iunie, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale edilului şi ale lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, cercetaţi în acelaşi dosar.

Instanţa a modificat cuantumul sumei până la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în cazul lui Chiliman, stabilind ca sechestrul să fie pus până la suma de 11.634.446 lei, reprezentând 30 la sută din 300.000 de lei şi 38.481.488 de lei, sume presupus a fi primite de Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad de la două firme, în schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1.

"Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată numai în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Chiliman Andrei Ioan doar sub aspectul cuantumului sumei până la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în privinţa bunurilor acestuia şi a dispoziţiei de poprire a veniturilor nete lunare ce urmează a fi încasate în contul bancar cu titlu de drepturi salariale de către acelaşi inculpat. (...) Dispune ca veniturile nete lunare ce vor fi încasate în contul bancar cu titlu de drepturi salariale de către inculpatul Chiliman Andrei Ioan, să fie poprite în cuantum de 1/3 (o treime), conform art.729 alin.1 lit.b Cod procedură civilă", se arată în decizia instanţei.

Judecătorii au menţinut celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate de Andrei Chiliman.

Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

În perioada în care se află sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.

Andrei Chiliman trebuie să mearg la Secţia 1 Poliţie în zilele de luni şi joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu poliţiştii supraveghetori în 20 iunie, după ce instanţa supremă a dispus măsura controlului judiciar. De asemenea, timp de două luni, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.

În 22 iunie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere" şi că a contestat decizia.