Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,9, s-a produs luni în largul coastei de vest a Chile, fiind resimţit până în capitala ţării, Santiago, şi provocând panică de-a lungul Coastei Pacificului. Seismul nu a provocat, însă, pagube mari sau victime, relatează Reuters.

Seismul a avut epicentrul la 137 de kilometri distanţă de Santiago şi la aproximativ 35 de kilometri vest de oraşul de coastă Valparaiso, la o adâncime de 25 de kilometri. Clădiririle din capitală s-au balansat timp de aproximativ 30 de secunde.

Institutul american de Geofizică a revizuit de două ori magnitudinea, înainte de a ajunge la 6,9, o magnitudine ce poate povoca pagube importante. Centrul de Avertizare de Tsunami din Pacific a anunţat că valurile seismice au atins 15 centimetri.

În apropiere de epicentru, locuitorii s-au grăbit să ajungă în zone mai înalte, aducându-şi aminte de lecţiile cutremurului şi tsunamiului devastator din 2010.

“A fost scurt, dar foarte puternic”, a povestit Paloma Salamo, o asistentă medicală de 26 de ani care se afla la clinică la nord de Valaparaiso când s-a produs seismul.

“Până în prezent nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti sau pagube importante”, a declarat preşedintele Michelle Bachelet, lăudând oamenii pentru că au evacuat zona afectată în mod ordonat.

Clădirile din Valparaiso nu au suferit avarii structurale, dar reţelele de telefonie mobilă au căzut în unele zone.

De asemenea, ministrul de Interne Mario Fernandez a precizat că s-au înregistrat câteva alunecări de teren, dar, “în general, situaţia este destul de normală, ţinând cont de intensitatea cutremurului”.

Mai mult replici seismice, dintre care una cu mgnitudinea 5,4, s-au produs după cutremurul iniţial.

Chile se află pe aşa-numita Centură de Foc a Pacificului şi a fost lovit de numeroase seisme devstatoare, inclusiv unul cu magnitudinea 8,8, în 2010, ce a declanşat şi un tsunami. Peste 500 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci.