Circa 2.000 de e-mailuri trimise sau primite de Hillary Clinton în 2009, când era secretar de stat american, au fost publicate marţi pe internet de Departamentul de Stat al SUA, acesta fiind al doilea lot publicat în baza unui ordin judecătoresc, informează AFP, potrivit Agerpres.
Cele 1.925 de mesaje, din care au fost eliminate orice informaţii sensibile sau confidenţiale, datează din perioada martie-decembrie 2009, primele luni în care Hillary Clinton s-a aflat la conducerea diplomaţiei americane în cadrul administraţiei Obama.
 
Mesajele vor fi examinate riguros de adversarii candidatului democrat la Casa Albă, în căutarea unor mesaje incriminatoare sau jenante.
 
E-malurile lui Hillary Clinton se află în centrul unei controverse politice, după ce aceasta a recunoscut, în martie, că a utilizat exclusiv un cont de e-mail privat pentru probleme guvernamentale în perioada în care a deţinut funcţia de secretar de stat al SUA (2009-2013).
 
Un judecător a ordonat în luna mai Departamentului de Stat să înceapă imediat publicarea acestor e-mailuri, treptat şi nu într-o singură tranşă, aşa cum prevăzuse acesta pentru ianuarie 2016. Hillary Clinton ceruse şi ea fostei sale administraţii să acţioneze cât mai rapid posibil.
 
Din această cantitate uriaşă de mesaje, sute privesc situaţia din Libia în 2011 şi 2012, şi mai ales atacul armat din 11 septembrie 2012 asupra consulatului american de la Benghazi, în care şi-au pierdut viaţa ambasadorul Christopher Stevens şi trei agenţi americani.