Primarul oraşului Florenţa şi lider al Partidului Democrat, Matteo Renzi, va fi desemnat noul prim-ministru al Italiei de către preşedintele ţării peninsulare, însă are nevoie şi de sprijinul partidelor rivale pentru ca echipa sa guvernamentală să fie acceptată în urma votului din Parlament.

Matteo Renzi a fost convocat luni dimineaţă la sediul Preşedinţiei italiene pentru a fi însărcinat cu formarea unei noi echipe guvernamentale.

„Misiunea mea se va încheia însă în momentul în care voi numi persoana responsabilă cu formarea noului guvern“, a explicat preşedintele Giorgio napolitano, adăugând că a consi­derat că este necesar să accelereze consultările pentru a da timp persoa­nei care va forma noul guvern să îşi găsească aliaţi.

Liderul democrat îl înlocuieşte în funcţie pe colegul său de partid, Enrico Letta, politician care a demisionat vineri, după ce a pierdut sprijinul politic al formaţiunii sale.

În vârstă de 39 de ani, Matteo Renzi este cel mai tânăr prim-ministru al Italiei, mai tânăr cu aproape două luni decât Mussolini în momentul în care dictatorul italian prelua puterea în 1922.