Un expert din Marea Britanie sustine ca Statul Islamic se afla la un pas de a controla total Siria, iar urmatoarea tara pe care o vor invada jihadistii ar putea fi Iordania.

Avertismentul terifiant vine dupa ce extremistii au pus stapanire pe mai multe mine de fosfat de care regimul sirian are disperata nevoie, intr-o tara si asa subrezita de conflict, arata Daily Express.

Natasha Underhill, expert pe probleme de terorism din Orientul Mijlociu din Marea Britanie, este de părere că Statul Islamic se află la un pas de a controla total Siria, iar următoarea ţară vizată ar putea fi Iordania, scrie Express.

Militanţii ISIS au cucerit în această săptămână minele siriene, acestea fiind o sursă de venit de care au nevoie cu disperare.

"Este o reală victorie pentru Statul Islamic. Minele sunt unele dintre ultimele lucruri din care Siria mai poate face bani. Va împinge statul mai aproape de eşec, iar acum este aproape inevitabil.

Siria se află deja în criză. Mai trebuie unul sau două evenimente similare pentru a provoca eşecul total. În această situaţie, mâine ne putem trezi cu un stat radical schimbat
", a declarat specialistul.

Expertul britanic a avertizat că Iordania ar trebui să fie pregătită pentru o invazie, cu toate că, până acum, ISIS s-a concentrat pe o singura regiune, în loc să caute o extindere vastă.

"Frontierele sunt slabite şi este atât de uşor ca grupurile să se mişte. Iordania este deja vazută ca o ţară sub ameninţare. Totuşi, Statul Islamic este prea matur pentru a încerca să se extindă, cel mai probabil se va concentra pe o regiune specifică", a explicat Underhill.