Aproximativ 400 de militari ruşi au efectuat exerciţii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie AP în pagina electronică citând presa rusă de joi. Manevrele au fost făcute înaintea celei de a doua vizite a premierului moldovean, vineri, la Tiraspol.

Trupele ruseşti staţionate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unităţi de muniţie, a declarat Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse.

La manevre au luat parte şi vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus.

Autorităţile de la Chişinău se tem de prezenţa rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev şi Occident că susţine cu armament şi trupe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii respinse de către ruşi.

Transnistria, o regiune sepatistă cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.

Trupe ruseşti au fost staţionate în Transnistria din 1992, după un război civil în care au fost ucise peste 1.500 de persoane.

Mediafax