Un inginer român şi alţi trei colegi de-ai lui care lucrează pentru o companie petrolieră din Sahara au fost fost răpiţi, scrie presa din Libia. Ministerul Afacerilor Externe a activat celula de criză şi face verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că celula de criză are, în primul rând, rolul să confirme dacă cetăţeanul român răpit în Libia este ostatic sau dacă a fost eliberat şi apoi să afle care dintre grupările militare din zonă sunt responsabile de răpire.

Meleşcanu susţine că există ”canale de comunicaţii” şi că speră ca acestea să dea roade. 


Surse din câmpul petrolier din Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiţi şi duţi într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com.

Potrivit sursei citate, inginerii au fost răpiţi de la locul de muncă de către un grup armat necunoscut. Aceleaşi surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberaţi.

”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de Criză a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt. Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată”, precizează MAE la solicitarea presei.
 
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să fie făcută cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei.
 
Pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major - Părăsiţi imediat zona sau ţara!