Insulele, chiar şi cele nelocuite, au fost mereu puncte strategice de interes maxim din punct de vedere militar şi economic. Chinezii au elaborat însă o metodă spectaculoasă pentru a-şi extinde influenţa în Marea Chinei de Sud, zonă importantă din punct de vedere comercial şi bogată în resurse descoperite recent. China nu ocupă, deocamdată, teritorii disputate, ci creează unele noi, artificiale, în mijlocul mării, la sute de kilometri de propriile coaste.

Insulele artificiale şi prezenţa militară masivă chineză au alarmat Pentagonul, care efectuează zboruri de supraveghere în regiune pentru a arăta fără echivoc faptul că Statele Unite nu recunosc revendicările teritoriale ale Chinei. Aliaţii din regiune ai americanilor sunt, la rândul lor, îngrijoraţi.

Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat pentru CNN, în noaptea de miercuri spre joi, că această confruntare arată că există riscul izbucnirii unui război între Statele Unite şi China.

O echipă a postului american a primit acces exclusiv în timpul unei misiuni aeriene de supraveghere a apelor disputate, precizează CNN, aratând că Pentagonul a dorit astfel să atragă atenţia asupra provocării reprezentate de insulele artificiale chineze.

Un avion de supraveghere de tip P8-A Poseidon - cea mai avansată aeronavă americană de acest tip, care este totodată un vânător de submarine - a coborât până la altitudinea de 4.500 de metri deasupra insulelor. Pe una dintre ele, aflată la 1.000 de km de coasta chineză, au fost montate  un radar şi un turn de control militar. De aici, avionul SUA a fost avertizat să părăsească zona.

Misiunea de miercuri a vizat în mod special monitorizarea activităţilor chineze pe trei insule care în urmă cu trei luni erau doar nişte recife care abia ieşeau din apă. În prezent, ele au devenit proiecte masive de construcţii, despre care Statele Unite afirmă că urmează să găzduiască instalaţii militare.

Această creare de noi teritorii în Marea Chinei de Sud face parte dintr-un efort militar chinez mai amplu care vizează, în opinia unora, provocarea dominaţiei americane în regiune, după ce Beijinul şi-a lansat primul portavion, îşi echipează rachetele nucleare cu focoase multiple, dezvoltă rachete împotriva navelor de război iar în prezent construieşte baze militare la mare depărtare de ţărm.

Sursa: MEDIAFAX