Patruzeci şi cinci de români sunt cercetaţi în Italia, în urma unor operaţiuni efectuate în ultimele trei zile, pentru o serie de infracţiuni comise sistematic în Gara centrală din Roma, unde abordau călători în scopul cerşetoriei sau cerându-le bani pentru a-i ajuta să utilizeze automate de bilete.

Agenţii carabinierilor au declanşat în ultimele zile o amplă operaţiune în Gara Termini din Roma, aducând la audieri 50 de persoane suspectate de o serie de infracţiuni care au ca victime călătorii care tranzitează principalul terminar feroviar din capitala Italiei. Operaţiunea este efectuată de secţia de carabinieri Termini, în colaborare cu Grupul special al carabinierilor Roma, având rolul menţinerii ordinii publice în terminalul feroviar.

Carabinierii au declanşat anchete penale în cazul a 47 de cetăţeni străini - dintre care 45 de români - şi a trei italieni, suspecţii având vârste cuprinse între 18 şi 61 de ani.

Douăzeci şi trei dintre cei 45 de suspecţi români sunt acuzaţi că au încălcat ordine de expulzare emise de Primăria Romei, fiind surprinşi în incinta Gării Termini, deşi erau vizaţi de interdicţii din cauza unor infracţiuni precedente.

Potrivit site-ului cotidianului Il Messaggero, cei 45 de suspecţi români, trei italieni, un cetăţean senegalez şi un irakian sunt acuzaţi că abordau călători care tranzitau Gara Termini, cerându-le bani prin cerşetorie sau oferindu-se să le transporte bagajele ori să îi ajute să utilizeze automatele pentru emiterea biletelor. Unii dintre români sunt suspectaţi de furturi comise în ultimele luni, autorităţile urmând să vizioneze imaginile surprinse de sistemele video de monitorizare pentru a stabili identitatea autorilor faptelor.

Cei 45 de suspecţi români au domiciliile în suburbia romană Aprilia, o femeie din Senegal nu are acte de rezidenţă în Italia, iar irakianul cercetat locuieşte într-o tabără pentru imigranţi din Brindisi (sudul Italiei).

În cursul aceleiaşi operaţiuni, au fost aplicate şi şapte sancţiuni administrative unor cetăţeni din Bangladesh care comercializau fără autorizaţie produse în Gara Termini.

Autorităţile italiene au intensificat, în ultimele zile, misiunile de patrulare în mijloace de transport şi în zonele turistice din centrul Romei. În cursul misiunilor de supraveghere, marţi au fost arestate 18 persoane care comiteau furturi în mijloace de transport în comun, victimele fiind în principal turişti străini. Dintre cele 18 persoane arestate marţi, 16 sunt cetăţeni români - cinci femei şi 11 bărbaţi. Ceilalţi doi suspecţi sunt imigranţi nord-africani. Cei 16 români arestaţi au antecedente penale şi locuiesc într-o tabără de romi din zona Castel Romano. Românii acţionau în mijloace de transport în comun care au traseul spre obiectivele turistice din centrul capitalei Italiei.