Câteva mii de persoane au ieşit duminică pe străzile Romei pentru a protesta faţă de reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi şi pentru care italienii vor ieşi la urne în cadrul unui referendum organizat duminică, 4 decembrie, informează AFP.

"Mă aflu aici azi pentru a reafirma că voi spune 'nu' la referendumul privind reforma constituţională de la 4 decembrie deoarece constituţia trebuie apărată, este constituţia de la 1948 şi ea trebuie conservată. Poate fi revizuită şi corectată, dar schimbările propuse de Renzi sunt negative", a declarat o protestatară pentru AFP. 

Reforma constituţională care ar trebui să fie validată sau invalidată la referendumul de duminica viitoare vizează asigurarea unei stabilităţi politice într-o ţară care a cunoscut 60 de guverne din 1946 şi a accelera procesul legislativ prin reducerea drastică a puterii Senatului. 

Reforma prevede, printre altele, ca doar Camera Deputaţilor să voteze guvernul şi majoritatea legilor, cu excepţia unui număr mic de acte legislative care ar necesita şi votul Senatului. 

Conform ultimelor sondaje publicate acum o săptămână, italienii ar vota în număr mare împotriva schimbării constituţiei, însă numărul indecişilor este şi el foarte mare. 

"Vom vota "nu" pentru că noi credem că această reformă constituţională reprezintă doar un prim pas către o serie de reforme care vin contra intereselor cetăţenilor şi în care este vorba despre constituţionalizarea excluziunii cetăţenilor din viaţa democratică", a spus o studentă care reprezintă grupul "Studenţii pentru "nu". 

Manifestanţii, membri şi susţinători ai formaţiunilor de stânga şi de extremă stângă care au scandat şi lozinci de omagiu pentru liderul cubanez Fidel Castro decedat ieri, au aruncat cu ouă în Banca Italiei.