Mii de persoane au ocupat sâmbătă străzile londoneze pentru a protesta faţă de Brexit, cu doar patru zile înainte ca premierul Theresa May să declanşeze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, britanicii au sărbătorit inclusiv aniversarea a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma, care este considerat piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene, la care a aderat în 1973 şi Marea Britanie, transmite Reuters.

Marşul ”Uniţi pentru Europa” era programat să se încheie în piaţa Parlamentului, unde patru persoane şi-au pierdut miercuri viaţa, după ce atacatorul Khalid Masood a intrat cu maşina în trecătorii de pe podul Westminster.

Protestatarii şi-au început marşul pro-european cu un minut de linişte în memoria victimelor atentatului de la Londra.  Aceştia au fluturat drapelul Uniunii Europene şi au scandat lozinci, precum ”Deci care este planul?” şi ”Opriţi Brexit-ul”.

Un protestatar a ridicat o pancartă cu mesajul ”La mulţi ani, UE”, făcând referire la aniversarea a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

”Cu un vot atât de strâns, nu înţeleg cum cineva ar putea să spună că asta este dorinţa poporului. Avem atât de multe de pierdut din punct de vedere politic, financiare, dar şi în ceea ce priveşte protecţia mediului”, a declarat Joss Dennis din Bristol.

Premierul May urmează să invoce pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanşa în mod formal procedura de retragere a Marii Britanii din UE.