Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că a aprobat cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul celor cinci foşti miniştri anchetaţi în dosarul Microsoft. „În ceea ce priveşte solicitarea făcută de ministrul Justiţiei cu privire la cinci foşti miniştri, legat de dosarul Microsoft, am aprobat, sau, corect, din punct de vedere al legii, este: am cerut ministrului Justiţiei — şi l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către ministrul Justiţiei — începerea urmăririi penale pentru doamna Ţicău Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tănăsescu Nicolae Mihai şi pentru domnul Funeriu Daniel“, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt, precizând că nu a fost o cerere formală de începere a urmăririi penale şi că a studiat în bună parte din cele 13 bibliorafturi care i-au fost trimise.

Preşedintele Băsescu a ţinut să sublinieze că din documentele care există în dosar „nu toate vinovăţiile sunt la fel“, arătând că acelaşi lucru rezultă şi din referatul procurorilor.

„Spre exemplu, Daniel Funeriu — nu există nici o suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe. Este doar în zona de eventual abuz în serviciu“, a spus şeful statului.

El a arătat că aceşti foşti miniştri nu au nici o calitate în acest moment.

„Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să îi scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment niciunul din cei cinci nu are nici o calitate; este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de dl. Victor Ponta. Deci sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nici o calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmăririi penale. Deci nu au nici o calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu. Deci din punctul meu de vedere ancheta poate să continue şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României“, a conchis preşedintele Băsescu.