Primăvara aceasta va ploua mult, anunţă ANM care a făcut prognoza meteo pentru următoarele trei luni.

Astfel, în luna martie, temperatura aerului va avea, în general, valori apropiate de mediile multianuale în regiunile sud-estice şi sudice şi sub normalul perioadei în restul teritoriului. Temperaturile medii lunare se vor încadra între -1 grad Celsius, în Moldova, şi 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia. Media multianuală a lunii martie, raportată la perioada de referinţă 1981 - 2010, este de 3,5 grade Celsius.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 17 litri/mp în Dobrogea şi 60 de litri/mp în Maramureş, în condiţiile în care media multianuală este de 38,3 litri/mp.

În aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în zona de sud-est a ţării şi se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Astfel, în Moldova şi Transilvania, mediile pornesc de la 5 - 6 grade Celsius şi se opresc la 11 - 12 grade Celsius, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea, Banat, Moldova, Oltenia şi Muntenia. Media multianuală a lunii aprilie este consemnată la 9,3 grade Celsius.

De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă de excedent în centrul şi nordul ţării. Acestea vor oscila între 14 litri/mp în Dobrogea, 34 litri/mp în Muntenia şi 78 litri/mp, în Banat. Potrivit ANM, media multianuală de precipitaţii este de 51,3 litri/mp, în aprilie.

Conform ANM, în luna mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în celelalte regiuni va avea valori sub mediile multianuale ale perioadei. Valorile medii lunare pornesc de la 10 grade Celsius, în Moldova, însă pot ajunge şi la 18 grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Muntenia, peste media multianuală a perioadei, de 14,9 grade Celsius.

Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia regiunilor sud-estice şi sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, raportate de ANM la 66,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt preconizate în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia şi Muntenia (între 83 şi 89 litri/mp), iar cele mai puţine (16 litri/mp), în Dobrogea, se arată într-un comunicat al ANM publicat de Digi 24.