Papa Francisc a declarat că libertatea de exprimare este un "drept fundamental" dacă opinia serveşte binelui comun, subliniind însă că acest principiu nu autorizează "insultarea credinţei altora". Papa a explicat, pe de altă parte, şi că asasinatele în numele religiei sunt o "aberaţie".

"Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere", a declarat Papa Francisc, referindu-se la situaţia din Franţa, unde revista satirică Charlie Hebdo a fost atacată după ce a publicat caricaturi despre valori musulmane, iudaice şi creştine.

"Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere", argumentează Suveranul Pontif.

"Există foarte mulţi oameni care vorbesc de rău alte religii, le iau în derâdere; aceşti oameni sunt provocatori", a argumentat Papa, condamnând, totodată, crimele comise în numele religiei. "Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (...) Este o aberaţie", a spus liderul Bisericii Catolice.

Mediafax