Cel puţin 20 de persoane, majoritatea elevi, au fost ucise, iar alte 36 rănite, marţi, într-un atac comis de un comando taliban asupra unei şcoli pentru copiii militarilor de la Peshawar, cel mai important oraş din nord-vestul Pakistanului.

Armata a intervenit rapid, iar schimburi de focuri aveau loc marţi dimineaţa în această instituţie, în care se aflau câteva sute de elevi.

Asaltul a fost revendicat de Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare islamistă rebelă din ţară, ca răzbunare faţă de ofensiva militară în curs împotriva sa, în bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar, a declarat pentru AFP Muhammad Khurasani, un purtător de cuvânt al insurgenţilor.

"L-am declanşat în urma unei anchete care a arătat că unii dintre copiii mai multor oficiali de rang înalt din cadrul armatei studiază în această şcoală", a declarat el.

Un reprezentant al poliţiei locale a declarat că bilanţul ar putea creşte, adăugând că a auzit o explozie puternică, putând indica faptul că unul sau mai mulţi atacatori ar fi putut să detoneze bombe artizanale pe care le purtau asupra lor.

"Am trimis şase oameni pentru acest atac, inclusiv lunetişti şi kamikaze", a confirmat pentru AFP Khurasani. "Acest atac este un răspuns la ofensiva Zarb-e-Azab, la valul de asasinate comise în rândul talibanilor şi la hărţuirea rudelor lor", a adăugat purtătorul de cuvânt TTP.

"Ei au primit ordin să tragă asupra tuturor elevilor adulţi, dar să ierte copiii, chiar dacă sunt ai (şefului armatei) generalul Raheel Sharif sau ai (premierului) Nawaz Sharif", a continuat el.