Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că situaţia din regiunile estice ale Ucrainei controlate de rebelii proruşi a devenit din nou gravă şi că toate părţile trebuie să respecte acordul de încetare a focului convenit în septembrie la Minsk, scrie Agerpres.

„Din păcate, situaţia este din nou gravă. Acum cred că trebuie să facem apel la toţi cei implicaţi în conflict, precum şi la partea rusă, să revină la condiţiile protocolului de la Minsk“, a spus Steinmeier într-o conferinţă de presă la Astana, cu ocazia unei vizite în Kazahstan.

Afirmaţiile sale relevă îngrijorarea tot mai mare privind amplificarea luptelor între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene în ultima săptămână, în pofida armistiţiului convenit la 5 septembrie în capitala Belarusului.

Oraşul Doneţk, fief al separatiştilor din estul Ucrainei, a fost lovit duminică de cele mai puternice bombardamente din ultima lună, iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat că a identificat o coloană de trupe înarmate fără însemne în regiunea separatistă, dovadă, în opinia Kievului, a faptului că Moscova a trimis întăriri.

Părţile s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor planului de pace. Rusia neagă implicarea în conflict şi a spus că nu a trimis trupe sau arme în estul Ucrainei.

Steinmeier a mai afirmat că luni seară, când va reveni la Berlin, va discuta despre situaţia din Ucraina cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.