Fostul presedinte american Bill Clinton a revenit în campanie electorala miercuri pentru a promova în fata alegatorilor democrati parcursul sotiei sale, Hillary, angajata într-o lupta strânsa pentru 'prima proba' a alegerilor primare prezidentiale, luni, în statul Iowa, relateaza AFP.

'Nu exista decât o singura persoana care sa-si fi probat capacitatea de a schimba lucrurile în teritoriu ostil', a declarat Bill Clinton la liceul din Mason City, în fata a 325 de persoane, potrivit echipei Clinton.

La o distanta de 2,5 km, în cealalta parte a orasului, senatorul Bernie Sanders organiza un miting în fata unei multimi mai mari, în prezenta actritei Susan Sarandon. Candidatul - 'socialist democrat', cum se autointituleaza - atrage o parte a democratilor prin apelul sau la o revolutie politica împotriva 'clasei miliardarilor'.

Dar familia Clinton îi reproseaza o abordare prea idealista a puterii, în special în domeniul sanatatii, Bernie Sanders sustinând un sistem în întregime public.

'Mai bine nu trebuie sa fie dusmanul binelui', a argumentat Bill Clinton, aparând abordarea graduala a sotiei sale în acest domeniu. 'Tot ce a atins în viata ei, a transformat în ceva mai bun', a spus el.

Fostul presedinte a amintit întâlnirea lor, în urma cu 45 de ani, la studii de drept la Universitatea Yale. El a relatat ca Hillary Clinton, tânara avocata, aparase femei si copii în dificultate în loc sa se angajeze la o mare casa de avocatura. El a subliniat, de asemenea, ca ea negociase dupa 11 septembrie, în calitate de senatoare de New York, pentru a obtine fonduri federale pentru reconstructie si ajutorarea familiilor victimelor.

'Ea a urmarit personal toti acesti oameni, ani la rând', a spus Bill Clinton, într-un discurs în care a combatut criticile republicanilor la adresa unor episoade din cariera sotiei sale.

În sala, adeptii lui Hillary Clinton se straduiau sa recruteze voluntari si partizani pentru alegerile de luni seara, când sustinatori ai unui candidat sau ai altuia dintre democrati se vor regrupa dupa preferinte în loc sa utilizeze buletine de vot.

Republicanii se vor reuni în aceeasi seara, dar se vor exprima prin vot secret.

Hillary 'este singura persoana care are calificativele si cunoasterea subiectelor economice, sociale si de securitate nationala, si - asa cum presedintele Obama a spus într-un interviu - ea este calificata pentru a-si începe munca înca din prima zi', a conchis Bill Clinton, care va continua sa sustina campania pâna duminica.