Campionul paralimpic Oscar Pistorius va afla astăzi dacă instanţa îl consideră sau nu vinovat pentru moartea iubitei sale, frumoasa Reeva Steenkamp. Procurorii îl acuză că ar fi ucis-o în timpul unei dispute aprinse.

Procesul lui Oscar Pistorius a început în luna martie, la un an după ce sportivul a împuşcat-o mortal pe Reeva Steenkamp, în locuinţa pe care cei doi o împărţeau. Tragedia a avut loc pe data de 14 februarie 2013, iar Pistorius a declarat mereu că şi-ar fi confundat iubita cu un hoţ care intrase în locuinţă.

Campionul paralimpic a fost chemat în boxa martorilor pentru a spune exact ce s-a întâmplat în noaptea presupusei crime. Pistorius a declarat că viaţa lui s-a schimbat pentru totdeauna în acele momente şi că nu ştiut nicio clipă că în baie era Reeva şi nu un infractor. Pistorius a încercat să ceară iertare şi familiei iubitei sale.

Atletul a izbucnit în plâns de mai multe ori în timpul procesului, dar mai ales atunci când a depus mărturie. Pistorius a şi vomitat în repetate rânduri, începând cu momentul în care i-au fost arătate imagini cu trupul neînsufleţit al iubitei sale.

În schimb, procurorii au prezentat de-a lungul procesului imaginea unui om gelos, obsedat şi deosebit de agresiv. Portretului pe care aceştia i l-au creionat lui Pistorius i s-au adăugat imagini filmate cu atletul care trăgea cu arma pe care ar fi folosit-o pentru a o ucide pe Reeva Steenkamp.

Avocaţii lui Pistorius au încetcat să convingă judecătorul că sportivul ar suferi de mai multe afecţiuni psihologice ce i-ar fi influenţat comportamentul în noaptea crimei. Procesul a fost întrerupt timp de o lună, până pe 30 iunie, pentru ca Pistorius să fie examinat de către o echipă de psihologi. Aceştia au stabilit că sportivul se află în deplinătatea facultăţilor mintale.

Dacă va fi găsit vinovat, Oscar Pistorius riscă să îşi petreacă următoarele decenii în spatele gratiilor.

(CI)