Rusia a recomandat, joi, Administraţiei Bashar al-Assad aflată la putere în Siria, să respecte planul de încetare a focului care ar urma să fie instituit, Moscova promiţându-i liderului de la Damasc că poate scăpa cu demnitate.

"Rusia a investit foarte mult în criza din Siria, la nivel politic, diplomatic şi acum chiar militar", a declarat Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la Naţiunile Unite.

"Prin urmare, am vrea că preşedintele Bashar al-Assad să ţină cont de aceste aspecte", a adăugat Ciurkin într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

"Am auzit declaraţiile preşedintelui al-Assad la televiziune... Sigur că Administraţia de la Damasc nu ignoră eforturile diplomatice depuse de Rusia... Există discuţii despre o încetare a focului, despre o încetare a ostilităţilor în viitorul apropiat. Lucrăm intens la acest lucru", a subliniat diplomatul rus.

"Dacă autorităţile siriene urmează calea Rusiei în soluţionarea acestei crize, au şansa de a ieşi din această situaţie cu demnitatea intactă", a insistat Ciurkin.

Rusia este principalul aliat internaţional al Administraţiei Bashar al-Assad, susţinută regional de Iran.

Statele Unite şi Rusia au convenit recent să faciliteze instituirea unui armistiţiu în Siria, însă preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a exprimat determinarea de a continua lupta, chiar pe termen lung, pentru restabilirea controlului asupra zonelor ocupate de insurgenţi sau terorişti. "Vom recuceri zonele ocupate, chiar dacă acest lucru ar putea dura mult timp", afirma Bashar al-Assad.