Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un sport de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

Monica Apostu, soţia fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în formă continuată şi opt luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei primite de Monica Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani.

Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, în formă continuată, trei ani pentru spălare de bani, în formă continuată, sub forma participaţiei improprii şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în forma participaţiei improprii. Şi în cazul acestuia, instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei.

Instanţa i-a mai obligat pe soţii Apostu şi pe Călin Stoia la plata a câte 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat şi a dispus confiscarea de la soţii Apostu a câte 272.258,70 de lei.

Totodată, instanţa a menţinut măsurile asigurătorii dispuse de anchetatorii DNA şi a dispus anularea contractului de asistenţă juridică din 2 aprilie 2010 încheiat între Cabinetul de avocatură Apostul Monica Undina şi SC Total Trading Company, precum şi a unor facturi fiscale.

Decizia este definitivă, Sorin Apostu urmând să fie încarcerat.

În 25 iulie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş i-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi pe Monica Apostu la trei ani de închisoare cu suspendare, omul de afaceri Călin Stoia fiind achitat.

Sentinţa a fost contestată la instanţa supremă, care luni a dat o decizie definitivă în acest dosar.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.