31 mai este declarată Ziua Mondială împotriva tutunului. Încă de la prima sa ediţie, din 1988, Ziua mondială împotriva tutunului a reprezentat un bun prielej pentru fumători să se lase de acest viciu. Unii dintre ei au reuşit, unii NU.

Statisticile arată că, la nivel global, consumul de tutun provoacă anual moartea a 6 milioane de oameni, dintre care, în mod paradoxal, 600.000 sunt nefumatori, dar expuşi fumatului pasiv.

Nici în România lucrurile nu stau pe roze. Potrivit statisticilor Societatii Române de Pneumologie, un român moare la fiecare 16 minute, din pricina cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cazurile de cancer sunt puse pe seama fumatului.

Pe vremuri despre fumat se credea ca este cool, sexy, bun pentru sănătatea ta şi pretutindeni oamenii se bucurau de acest obicei. Fumatul era promovat de sportivi consacraţi şi reclamele abundau la tv. Aproape ca nu găseai scene într-un film în care personajul principal sa nu tragă dintr-o ţigară. Astăzi, despre fumat se crede ca este un obicei care dă depenţă şi te ucide pe tine şi pe cei din jurul tău. Nu mai vezi nicăieri reclame despre fumat şi nici nu mai vezi pe cineva fumând în spaţii publice închise.

Interesant este că ţigările sunt cele mai vândute produse de pe planetă cu aproximativ un trilion (o mie de miliarde) de un unităţi anual. Cu venituri 400 de miliarde de dolari anual, industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume.