Ministrul Apărării din Cehia anunţă că poartă negocieri privind modul în care va fi apărată graniţa României cu Ucraina, în cazul unui conflict militar în ţara vecină. Cehia este dispusă chiar să trimită avioane de vânătoare pentru astfel de misiuni în toate statele care au frontieră cu Ucraina.
Cehia e gata să trimită avioane JAS 39 Gripen pentru a proteja graniţele României cu Ucraina. Aceeaşi ofertă a fost făcută şi Poloniei. Declaraţia aparţine Ministrului Apărării ceh, Martin Stropnicky, şi a fost făcută la televiziunea de stat.
Potrivit ministrului Apărării din Cehia, cehii discută cu Statele Unite şi Polonia despre participarea la manevre de amploare.
Martin Stropnicky face referire la recenta dislocare a 12 aparate F-16 C americane de la Aviano în Polonia, pe o bază aeriana de lângă Varşovia. Ministrul ceh a mai spus că graniţa României cu Ucraina se află în acest moment pe masa discuţiilor pentru întărirea capacităţii de reacţie rapidă a statelor NATO.
Cehia are doar 14 avioane de vânătoare Gripen luate în leasing din Suedia, dar este dispusă să le folosească pentru întărirea frontierelor României, ca un aliat leal în cadrul NATO. În Polonia, americanii au trimis 12 avioane F16 şi 300 de militari, în timp ce Lituania a primit 6 avioane F15 Eagle şi 60 de oameni.
România are cu ce, dar nu merge
În schimb, surse din Ministerul Apărării susţin că România nu a cerut Cehiei ajutor pentru asigurarea frontierei cu Ucraina. Se pare că propunerea a luat prin surprindere partea română. Forţele Aeriene Române au în dotare 36 de MIG-uri 21 Lancer pentru asemenea misiuni, însă multe aparate întâmpină serioase probleme tehnice şi de uzură, fiind folosite încă din anii 60. În plus, statul nu a alocat fonduri suficiente pentru efectuarea orelor de zbor necesare, nici pentru mentenanţă. Astfel că în cazul unei alarme, mulţi specialişti sunt de părere că nu se poate conta pe mai mult de jumătate din aparate.
Aşteptăm nişte F-16 portugheze
România a semnat contractul cu portughezii pentru achiziţia a 12 avioane de vânătoare F-16, la mâna a doua. Avioanele costă 628 de milioane de euro, din care statul român a plătit deja o parte din sumă. De faptul costul total va fi mult mai mare, deoarece cuprinde şi costul armamentului, a pieselor de schimb, logistica şi antrenamentul piloţilor. În schimb, portughezii se obligă să ne livreze aparatele abia după 2016, când suma va fi deja achitată.