Vasul de tip cargo Youzarsif-H, care a scufundat nava militară rusească Liman în Marea Neagră, face parte din flota operatorului Hammami Livestock din Tripoli, al doilea oraş ca mărime din Liban.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al companiei specializate în transportul de animale, nava Youzarsif-H a fost construită în anul 1977, iar în 2013 a fost modernizată. Nava a fost construită la Hamburg, în Germania, şi funcţionează sub pavilionul statului Togo.

Are o lungime de 81 de metri şi o lăţime de 13 metri. Cu o greutate de 2.103 tone, nava poate transporta până la 1.500 de animale a câte 500 de kilograme fiecare.

Hammami Livestock se descrie drept una dintre cele mai bune companii de transport de animale din Orientul Mijlociu.

Youzarsif-H a sosit în Portul Midia Năvodari luni, 24 aprilie, şi a plecat de aici miercuri, 26 aprilie, la ora 19.46, notează adevarul.ro. Vasul se îndrepta spre portul Aqaba din Iordania, dar la circa 40 km nord-vest de strâmtoarea Bosfor, pe ceaţă cu vizibilitate redusă, a ciocnit o navă-spion a Rusiei, care efectua o misiune de recunoaştere în apropierea coastelor Turciei.

Nava rusească „Liman“, de 1.560 de tone, a suferit o avarie la cocă, sub nivelul apei, ceea ce a dus la scufundarea sa. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit, toţi cei 78 marinari militari fiind evacuaţi la timp. Cargo-ul care transporta 8.800 de oi a fost avariat la prova, dar şi-a continuat drumul.

Traseul vasului, publicat pe site-ul vesselfinder.com, arată că Youzarsif-H a plecat pe 31 martie din portul Sete din Franţa, iar apoi a trecut prin Alger (Algeria), Oran (Algeria), Cartagena (Spania), iar pe 26 aprilie a ajuns la Năvodari, de unde a plecat mai departe spre Bosfor.

Potrivit agerpres.ro, nava rusească Liman monitoriza exerciţiile desfăşurate de NATO în Marea Neagră.